Een Travellerspoint blog

Hong Kong

Geweldige stad

semi-overcast 26 °C
Bekijk Jan's Tour richting Oost op janvanhest's reiskaart.

Hong Kong Hong Kong Harbour Lightshow

Hong Kong Harbour Lightshow

De voorbereidingen voor de East Asian Games waren in volle gang. Ik heb de generale repetitie voor de opening met een geweldige licht- en lasershow meegemaakt. En na 3 weken Vietnam is Hong Kong weer een stap in de richting van het westerse organisatiemodel, geperfectioneerd door de Aziatische precisie en geweldige communicatie. Alles loopt er op rolletjes en je hoeft maar 1 keer op een metro plattegrond, tram- of treinkaartjes systeem te kijken en je snapt meteen waar je aan toe bent.
Duidelijke metroplattegronden

Duidelijke metroplattegronden

Het deed me erg aan Tokyo denken. Verder is me vooral opgevallen dat heel het (schier)eiland, inclusief Kowloon, geheel in de beton wordt ingepakt. Vooral Hong Kong island met de beroemde Peak, is nogal steil, en om alle erosie en mogelijke verschuivingen of vallend gesteente te elimineren is alle grond+rots ingepakt in beton. Alle begroeiing komt door openingen in deze beton.
Alles in beton in Hong Kong

Alles in beton in Hong Kong

Het klimaat is heerlijk, andersom als nu in Nederland, buiten warm en binnen (te) koud.
IMG_6721.jpg
Heerlijk om te shoppen, te eten en veel op straat te zijn. Dus mijn dagen in Hong Kong zijn omgevlogen.

Buiten Hong Kong heb ik nog de grootste (buiten)buddha van de wereld eer bewezen. Daar komt nog een fotootje van.

Geplaatst door janvanhest 2:54 Gearchiveerd in Hongkong Reacties (0)

Op weg naar Hong Kong

Uploaden werkt weer ...

semi-overcast 23 °C
Bekijk Jan's Tour richting Oost op janvanhest's reiskaart.

Vandaag vertrek ik naar Hong Kong en verlaat Vietnam met een goed gevoel, en het feit dat ik veel van het land heb kunnen zien. En er is weer een echte krant in het vliegtuig van Hanoi naar Hong Kong.

Er staat dit artikel in:
5IMG_6642.jpg

en deze cartoon:
0IMG_6647.jpg

Geplaatst door janvanhest 19:21 Gearchiveerd in Hongkong Reacties (1)

Halong Bay

Kijk naar de beelden en de foto's, tekst is overbodig

semi-overcast 25 °C
Bekijk Jan's Tour richting Oost op janvanhest's reiskaart.

Kijk voor nu bij de foto's, video's en op Youtube. Beelden zeggen ook veel.

Onderstaande beelden zijn van de Vietnamese Junk Marguerite en Halong Bay inclusief excursie naar grot(ten).

Geplaatst door janvanhest 1:50 Gearchiveerd in Vietnam Reacties (0)

Hanoi

Ojee, uploaden gaat al een tijdje niet meer ...

semi-overcast 25 °C
Bekijk Jan's Tour richting Oost op janvanhest's reiskaart.

Ja, nou zou ik thuis vanalles erbij halen en uit gaan zoeken waarom ik inene niks meer kan uploaden naar Youtube en de Travellerspoint site. Maar eelijk gezegd heb ik daar helemaal geen zin in, om uren achter de PC te zitten en te zoeken, Googlen etc. en me kwaad te maken over het feit dat ik er maar niet achter kan komen. En dat is winst. Nee, dat gaan we dus even niet doen.

Ik zit nu in Hanoi, ben ruim een week geleden vanaf Saigon met de nachttrein naar Quy Nhon gereisd. Dat was redelijk comfortabel, ik sliep boven. Vietnamezen spreken nauwelijks Engels dus het was een heel rustig gebeuren. In twee dagen QN en omgeving verkend. Er is prachtige Cham architectuur (geen foto) en het stadje heeft nauwelijks toerisme, wel Universiteit en Ziekenhuis dus veel lokaal verkeer en leuk gedoe op straat (geen filmpje). Ben nog een avond door de plaatselijke expats (althans 9 van de totaal 12 buitenlanders in QN) uitgenodigd deel te nemen aan een gezellig avondje en dat heb ik ook gedaan. Tom, 60+, Amerikaans, Kapitein in het leger (helaas geen Major Tom) en Vietnam veteraan die na eerst jaren terug in de VS toch weer naar Vietnam terugkeerde en nu in oesters handelt. Michael, tegen de 70, van oorsprong Britse New Zealander die overal gewoond heeft waar je zelf niks hoeft te doen (oa Rhodesia, Hong Kong) en als vrijwilliger nu Engelse les geeft. Daarnaast 2 jonge stellen en 3 jongere dames ook in het vrijwilligerswerk. Een zeer kleine gemeenschap en het deed me denken aan de expatwereld waar mijn broer Peter jaren in heeft verkeerd. Helaas hadden ze hier alleen geen Hash House Harriers.

Het weer zat helaas niet mee (understatement; het heeft gestormd) terwijl ik in een prachtig, afgelegen resort op het strand zat. Gelukkig was het zo'n luxe tent (betaalbaar in het laagseizoen) dat ik me er toch wel vermaakt heb. Er waren maar enkele gasten en een hele groep van wel 20 Brabantse Pensionado's waarvan de dames iets te luidruchtig dronken werden uit teleurstelling over het slechte weer.

Hierna met de dagtrein (09.00 tot 17.00) prachtige treinrit naar Hue gemaakt, vooral het laatste stuk was erg mooi landschap. Ik had een beroerde stoel die in halve ligstand was geknakt en muurvast zat. Desondanks vloog de dag om met alles wat er om je heen gebeurt. Hier is overal, altijd wel wat aan de hand of te zien. Dat maakt het reizen zo leuk.

Hue is de plek van historische betekenis, zowel het verleden als Imperial City als het recente verleden in de onafhankelijkheidstrijd en de burgeroorlog (wat ik niet wist is dat de Amerkanen nooit de oorlog hebben verklaard aan (Noord) Vietnam). In Hue heb ik rondgedoold en de oudheden op me in laten werken. Leuke ontmoeting met een Madrileens stel op huwelijksreis. Ik heb natuurlijk verteld van de huwelijksreis van Wijnand en mij naar Madrid. Dat vonden ze wel stoer.
Op de fiets diverse Keizerlijke Tombes afgeweest (dat zijn eigenlijk prive of zomerpaleizen waar ze dan ook begraven gingen worden omdat het Imperial Palace altijd door de heersende keizer werd bewoond) en met de boot terug over de River of the Perfumes (wat een mooie naam voor die bruine modderstroom).

En nu dus Hanoi en Halong Bay. Daarover volgende keer meer. In Halong Bay zit ik 3 dagen op een Vietnamese Junk (dat is een boot hoor) en daar is geen internet.

Liefs uit het Socialistische Vietnam.

Geplaatst door janvanhest 16:35 Gearchiveerd in Vietnam Reacties (1)

Saigon

(Ho Chi Minh City)

storm 25 °C
Bekijk Jan's Tour richting Oost op janvanhest's reiskaart.

Saigon
Saigon bestaat nog steeds. Het is de grotere agglomeratie die sinds 1975 hernoemd is tot HCMC (Ho Chi Minh City), het centrum (district 1) is nog steeds Saigon, een verbastering vanuit het Chinees (Katoenplant of bos). Het eerste dat opvalt is de geheel eigen verkeersituatie en -regels. Het is ongelooflijk druk en lawaaiig met een overvloed aan brommers. Er zijn geen voorrangsregels van betekenis, alleen op rotondes merk je dat rechts iets meer voorrang heeft. Bij bochten, afslaand verkeer en korte stukjes heeft zowel de linkerweghelft als de rechterweghelft verkeer in beide richtingen. En toch gaat dat allemaal goed. Er wordt enorm geanticipeerd en op de laatste meter gemanoeuvreerd. En doordat iedereen met alles rekening houdt gaat het dan ook bijna altijd goed. Het is een spektakel en belevenis om te zien. En als je op Youtube zoekt vind je er nog veel meer.

Pas op de 2e dag durfde ik achterop een Xe om (Taxibrommer) te stappen, maar daarna heb ik alleen nog maar gebruik gemaakt van dit ideale vervoermiddel. Met een taxi sta je namelijk continue vast, maar met deze Xe om ben je overal in een mum van tijd. De brommers fungeren als een soort glij- en vulmiddel tussen de auto's en dat maakt op de een of andere manier dat de auto's niet de overhand nemen in het verkeer.

Xe om achterop

Xe om achterop

Ik heb heel veel gedaan in Saigon en heb een groot deel van de gids afgwerkt van het Reunification Palace en Musea, Tempels en Pagodes tot (ook al weer) het nachtleven dat in Saigon wel iets rauwer en directer is dan in Thailand. Ik ben naar de Soepshop Pho Binh geweest dat in de oorlogstijd een Vietcong verzetscentrum was.
Pho Binh - het geheime hoofdkwartier van de Vietcong

Pho Binh - het geheime hoofdkwartier van de Vietcong

Het allermooiste vond ik de jaren 60 architectuur van het Reunification Palace, de Jade Emperor Pagoda en Tao-istische Tempel.
Reunification Palace / Independence Palace

Reunification Palace / Independence Palace


Jade Emperor Pagoda

Jade Emperor Pagoda


Urnen in Khan Van Nam Vien

Urnen in Khan Van Nam Vien


Zie voor meer in de photogallery.

Nog een plaatje van de skyline, er is weinig hoogbouw en dat maakt het wel bijzonder.
Saigon by Night

Saigon by Night

Op de een of andere manier lukt het niet meer op materiaal te uploaden zowel naar Youtube als Travellerspoint dus ik denk dat de verbinding vanuit het hotel dit niet toestaat. Later meer, nu maar wel publiceren.
En kijk dus in de photo en videogallery van deze site en op Youtube voor films

Wat ik erg leuk (en lekker) heb gevonden maar waar geen foto's van zijn is het eten bij Huong Lai, dat is de Jamie Oliver van Saigon waar jongeren (met een achterstand) in de keuken en in de bediening werken. Het viel me wel op dat die achterstand zeker niet het uiterlijk betrof! Daarnaast was de massage van een blinde ook een heuse belevenis. Het Blindeninstituut van Saigon heeft een massageschool om de blinden aan inkomen te helpen. Hoewel: inkomen? Een uur massage kost 24.000 dong. Zoek maar op, dat is nog minder dan 1 euro.

Geplaatst door janvanhest 11:14 Gearchiveerd in Vietnam Tagged round_the_world Reacties (0)

van Bangkok naar Vietnam

sunny 35 °C
Bekijk Jan's Tour richting Oost op janvanhest's reiskaart.

Voordat ik naar Vietnam vertrek hierbij nog een link naar de (Engels ondertitelde) Thaise guppenfilm waar ik met Catherine en Christof naar toe ben geweest in de Emporium Cinema. De bioscoop is extreem gekoeld en het is raadzaam om een dikke trui mee te nemen als je er ooit heen gaat. In het voorprogramma is altijd hetzelfde filmpje over (de) koning opgenomen, waarbij iedereen gaat staan, als bij het volkslied. Kijk naar de trailer (die helaas niet engels ondertiteld is) www.sfcinemacity.co.th/index.php/th/movie-detail/Rod-Fai-Fah-Ma-Ha-Na-Teur. Erg leuke film.

En kijk verder ook bij de foto's want daar staan naast aanvullende ook op zichzelf staande items.
Zoals bijvoorbeeld over deze Tempel:
IMG_4046.jpg

Vietnam
Waarom naar Vietnam? Het ligt op de route en het heeft heel veel strand. Maar dat geldt voor nog heel wat andere landen ook. De keuze voor Vietnam heeft vooral te maken met de Vietnamese oorlogen in de jaren 60 tot en met 70. Mijn ouders hadden in die jaren een abonnement op het Amerikaanse foto- en nieuwsblad “Life” waar zeer schokkende foto reportages van deze oorlog in stonden. En via de televisiejournaals kwamen ook veel beelden binnen. Ik was 10 jaar toen het vreselijke My Lai drama zich voordeed en 16 toen op 30 april 1975 Saigon definitief door de communisten werd ingenomen. Dat was een 'vatbare' leeftijd, ik had enerzijds nieuwsgier naar – en bewondering voor – het grote, mooie en avontuurlijke Amerika en tegelijkertijd onbegrip en ongeloof over de wreedheid van de situatie in Vietnam. Ik kon dat niet met elkaar rijmen. Nou, dan moet je zelf gaan kijken. In Bangkok Visum gehaald bij de Vietnamese ambassade en op het vliegtuig.

Geplaatst door janvanhest 16:36 Gearchiveerd in Thailand Reacties (0)

Nog meer Bangkok (& veel by night)

Bangkok heeft (ook vanwege de hitte overdag) een uitgebreid nachtleven van hippe clubs en straatfeestjes

semi-overcast 37 °C
Bekijk Jan's Tour richting Oost op janvanhest's reiskaart.

Over een paar uurtjes zit ik alweer in het vliegtuig naar Ho Chi Minh (Saigon). Dat vind ik wel spannend, dat is nieuw. Ik heb via het WWW al een hotel geboekt dat is aangeraden. Nu nog even BKK nieuws (voordat het oud nieuws is geworden). Kijk ook bij de fotos voor nog wat meer impressies.

Uitgaan in BKK doe je op meerdere manieren maar vooral OF binnen OF buiten. En ik doe het allebei en dat is zo leuk van mijn dagen hier.

Op Straat
Dit is een provisorisch overdekte tenthal met eetstalletjes (de Pasar Malam) en een podium met optredens van zeer wisselende kwaliteit maar altijd lawaaiig gelukkig.
Suan Lum

Verder zijn er clubs in alle soorten maar zoals in al dit soort steden is er niet echt 1 centrum. Op Ekami en elders zijn wel concentraties van grote clubs (zie fotos).
Maar de echte feestjes zijn op straat, met je eigen Boomboxcar onder de brug.

Op Sjiek
Omdat het werkelijk loeiheet was heb ik meermaals een flink deel van de avond doorgebracht op 196 meter hoogte, de 61e verdieping, de bar Vertigo op het dak van het BanYanTree. Prachtige zonsondergangen, uitzicht en sfeer (en bries). Het eten valt wat tegen, dus je moet echt voor het uitzicht en de cocktails gaan (Siam Sunray).
Vertigo

(en zie ook de fotookes; ja ik ontvang hier Belgische TV dus beinvloedbaar als ik ben ga ik na anderhalve week al een beetje Belgisch denken)

Op Kerstsfeer bij 32 graden celsius 's nachts en Braziliaanse muziek
En natuurlijk, het is hier ook al Kerstmis (Sinterklaas slaat men over), althans de Kerstsfeer moet vooral aanzetten tot veel aankopen in de al maar toenemende shopping malls. Het lijkt hier wel Singapore! Dat is wel een beetje jammer. Maar op straat is nog meer dan genoeg te doen gelukkig.
Kerstboom Emporium

Geplaatst door janvanhest 0:18 Gearchiveerd in Thailand Reacties (0)

Bangkok

Het verlaten van de "Agenda gedachte"

sunny 35 °C
Bekijk Jan's Tour richting Oost op janvanhest's reiskaart.

Loskomen. Ik ben nu bijna een week in Bangkok. Het is heerlijk om hier zonder agenda, alsof ik alle tijd van de wereld heb, het gangbare tempo achter me te laten. Dat overigens gepaard gaat met opvallend veel slaap. Loskomen van het werk valt nog niet mee als je voor ING werkt, dat hoort er nu eenmaal bij. ING2.jpg
En het ontbijt en de roomservice in mijn "serviced apartment" is van, jawel ... Sodexo. Maar ik doe mijn best en Bangkok doet de rest. Zo heb ik bij mijn wandelingen steeds herinneringen aan vorige bezoeken met Wijnand en Jonathan. Heerlijk om te weten dat alle "must see" al eens bezocht zijn en ik nu kan "scharrelen" deels naar bekende plekken, deels nieuw.

De week begon zeer goed met het weerzien van Catherine en Christophe, de laatste woont en werkt in Bangkok, op de plek waar wij hen het eerst ontmoet hebben: de sunday brunch van het Sukhothai Hotel (5* voor design en 7* voor food).
brunchJCC.jpg

Ik heb maar een foto van de menukaart toegevoegd anders ben ik een half uur aan het typen.
Menukaart

Menukaart


En kijk vooral eens op hun website:http://Sukhothai.com.

Op de dag van mijn aankomst blijkt er verder een transgender Missverkiezing geweest die uitgebreid in de kranten wordt beschreven.
International Transgender Miss Verkiezing

International Transgender Miss Verkiezing

Ik probeer ook weer een filmpje te uploaden, maar met een plaatselijk gekocht tijdelijk abonnementje is dat nog niet zo eenvoudig. Ik hoop dat het nog lukt.

Gelukt ;-)

Geplaatst door janvanhest 19:35 Gearchiveerd in Thailand Reacties (1)

Surprise Party

1 dag voor vertrek

semi-overcast 17 °C
Bekijk Jan's Tour richting Oost op janvanhest's reiskaart.

Nou dat was inderdaad s u r p r i s e. Een geweldige avond in het met ballonnen en slingers versierde buurtcafe met vrienden, familie en de stamtafels van FilmAcademie en Marine(Zeevaart)school. Wat een geweldig en warm afscheid. Bedankt allemaal en Eric voor het filmpje.

Nu nog maar enkele uren voor mijn vertrek heb ik de keuze gemaakt voor deze Reisblog. Ik moet het ook nog wel onder de knie krijgen dus met de tijd zal er meer op komen te staan.

Ik begin mijn blog met een bezoek, vorige week aan Venlo, waar ik de expositie "Een vorstelijk geschenk" in het museum van Bommel van Dam heb bekeken. In het door Jos van Hest ontworpen museum is een wand ingericht met een compilatie van brieven, tekeningen en rekeningen van en aan deze bijzondere architect. Overigens, voor degenen die er mogelijk nog heen gaan: van de sobere en overzichtelijke eenvoud van het museum zelf is helaas maar weinig over na toegevoeging van grotere en kleinere puisten.

Vanmiddag de allerlaatste aanschaffen gedaan en een kopje koffie met Arthur gedronken. Met zijn Iphone is deze "Polaroid" gemaakt. Met de applicatie "Shake it". Je moet met de Iphone wapperen en dan komt, net als bij een traditionele Polaroid, de afbeelding langzaam steeds scherper opzetten uit de grijze waas. Leuk he.

zie fotos

Geplaatst door janvanhest 18:56 Gearchiveerd in Nederland Tagged preparation Reacties (7)

(Berichten 11 - 19 uit 19) « Pagina 1 [2]